Masszázs kisokos

2019.11.03.

Bejelentkezés: Pap Andrea 20/284-6599

Egészséges érintés, a test és a lélek harmóniája

 

A masszázs élettani hatásai:

A masszázs fogásaival kiváltott mechanikai ingerek részben közvetlenül, részben pedig közvetett úton befolyásolják a sejtek működését. A befolyásolás elsősorban helyi, de távoli szervekre is tudunk hatni vele az idegrendszer útján.

Helyi hatások:

A mechanikai ingerek kitágítják az ereket, elősegítik az anyagcserét. Javul a vérellátás, ezáltal a szövetek oxigén- és tápanyagellátása, gyorsul a nedvkeringés és a salakanyagok kiürülése. A masszázs pozitív hatására nagyobb területen alakul ki értágulat, csökken a vérnyomás, bekövetkezik a szív tehermentesítése.

További hatások:

Közvetett úton tudunk reflexes irányítással hatni a bőr alatt található idegvégződések ingerlésével a beidegzésnek megfelelő belső, távolabb lévő szerv funkciójára, befolyásolhatjuk a szerv működését.

Általános hatások:

Fokozódnak a nedvkeringések (vér, nyirok), az anyagcsere folyamatok felgyorsulnak, emelkedik a testhőmérséklet, nő a vizelet kiválasztása, mélyül a légzés, jótékonyan hat a bőrre, a kötőszövetre, az izomzatra, az idegrendszerre.

A masszázs hatása a bőrre és a kötőszövetre:

A mechanikai hatásra meggyorsul a szarupikkelyek leválása, így a hám kicsit megvastagodik, edzettebbé, ellenállóbbá válik. A bőr sejtjei, rostjai megújulnak, rugalmasabbakká válnak. Lassul az öregedés folyamata. A test térfogata masszázs hatására mérhetően kisebb lesz. Csökkennek a keringési zavarok. A kötőszövetben található kóros anyagcsere termékek felszívódása felgyorsul, a bőr alatt lévő feszülések, letapadások megszűnnek. A masszázs, hatással van az izomzatra, meggyorsítja az anyagcserét, a bomlástermékek eltávozását. Megszünteti a fáradtságérzést, az oxigénnel, tápanyagokkal bőven ellátott izom jól működik, teljesítő- képessége nő, az izommunka gyors és kitartó lesz. Nyugtatóan hat az idegrendszerre. Ellátja az agyat a szellemi munkához szükséges friss, oxigénben és tápanyagban gazdag vérrel. 

 

A masszázs javallatai:

  • Elsősorban az izomzat erejének, rugalmasságának növelésére
  • Az anyagcsere fokozására
  • A bőr fiatalságának és rugalmasságának megtartására
  • Fájdalmas izomcsomók megszüntetésére
  • Izomlázra
  • Egyoldalú izom, ízületimegterhelésre (pl.: monoton álló vagy ülő munka).
  • Vérkeringés javítására
  • Ideggyógyász által kivizsgált, nem megbetegedés okozta fejfájásra
  • Levertség, fáradtság esetén
  • Tartáshiba
  • Lúdtalp
  • Fogyókúra, méregtelenítés kiegészítésére
  • Az általános közérzet javítására

 

A masszázs ellenjavallatai:

  • Lázas megbetegedés esetén
  • Leromlott legyengült egészségügyi állapot (a masszázs felerősítheti a tüneteket )
  • Súlyos szívbetegség, keringési betegség
  • Fertőző megbetegedések, bőrbetegségek, bőrfertőzések.(pl.: gombás fertőzések, övsömör, nyílt seb.
  • Tüdő, mellhártya megbetegedése
  • Veszélyeztetett terhesség, ha nem veszélyeztetett, akkor is csak óvatos masszázs ajánlott (váll, nyak, fej).
  • Menses első 3 napja, mivel a masszázs -  leginkább a talpmasszázs - erősebb vérzést okozhat.
  • Vérzékenység (pl.: vérhigító gyógyszer szedése, aszpirin szedése, betegség, haemophilia, leukémia stb.)
  • Rosszindulatú daganatos megbetegedések esetén
  • Minden heveny panasznál, ami fájdalommal, duzzanattal jár (pl.: különböző ínszakadások, izomrándulások, heveny szakadás)
  • Műtétek utáni lábadozási időszak
  • Epilepszia vagy más hasonló idegrendszeri megbetegedés
  • Lehetőleg ne masszíroztasson közvetlenül étkezés, alkoholfogyasztás után.

 

 Szalonunkban választahtó masszázstípusok:

RELAXÁCIÓS MASSZÁZS

A relaxációs masszázs azoknak ajánlott, akik egy megnyugtató, pihentető kikapcsolódásra vágynak. A kezelés célja kifejezetten a stresszoldás, a mély lazítás valamint a testi és lelki egyensúly megteremtése.

Ez a masszázs több simító mozdulatainak köszönhetően nyugtató, relaxálò, pihentető, pozitìv energia érzést eredményez.

Ajánlott mindenkinek, aki a stresszes hétköznapokból szabadulna, vagy csak egy kis testi-lelki nyugalomra, harmóniára, lelki feltöltésre van szüksége.

A relaxáció élményét olajok és aromaolajok alkalmazásával lehet még kellemesebbé tenni, ugyanis bőrbe masszírozva és belélegezve is jótékonyan hatnak a szervezetre.

A masszázs ezen formája oldja a stresszt, nyugtatja az idegrendszert, elősegíti a jó közérzet kialakulását, a nyugodt alvást. Hatására csökken a vérnyomás, javul a vér- és nyirokkeringés, lassul a pulzus és mélyül a légzés.

LAZÍTÓ MASSZÁZS

A lazító masszázs technikája hasonló a relaxációs masszázshoz, de több benne az izmokat is lazító fogás. Célja, hogy ellazítsa, feloldja a testben lévő feszültséggócokat. Minden testrész kirázással, kimozgatással, enyhe ütögetéssel zárul, mellyel az ízületeket, izmokat is lazítani, nyújtani lehet.

Illóolajokkal a hatás fokozódik. Ezek választhatóak a masszázs kezdete előtt.

TÖBB TECHNIKA EGYBEN MASSZÁZS

 A relaxációs, lazító és frissítő masszázs kiegészítve gyógyhatású és sport fogásokkal: kirázással, nyújtással, kimozgatással, esetleg taposással.

Az eredmény: kellemes, megkönnyebbült érzés, átmozgatott ízületek és megnyújtott izmok, felfrissült test. A mozgásszervi problémák hamarabb gyógyulnak.

Néhány illóolaj kombináció, mellyel fokozhatjuk a masszázs lazító hatását, intenzívebbé válik a relaxáció:

Bergamott, cédrus, jázmin, mandarin, rózsa: ebben a kombinációban főként a citrus olajok érvényesülnek. Rendkívül nyugtat, és segíti az ellazulást.

Borsmenta, citrom, eukaliptusz, grapefruit, kubeba: kellemesen frissítő hatású keverék, a kubeba egzotikus, az eukaliptusz kámforos, és a borsmenta mentolos illata kiválóan kiegészítik a citrus olajok illatát.

Borsmenta, erdeifenyő, kajeput: egy légzéskönnyítő keverék. Hatékony a hurutos köhögésre, felsőlégúti panaszok esetén javasolt, javítja a légutak átjárhatóságát, és enyhíti a megfázást.

Eukaliptusz, grapefruit: jótékonyan hat a közérzetre, energizál.

Borsmenta, gyömbér, rozmaring: gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, keringésfokozó, izomlazító hatású keverék.

Citrom, ilang: harmonizáló keverék, az ylang-ylang nehéz virágillata tökéletesen harmonizál a friss citromillattal.

 

GYÓGYHATÁSÚ MASSZÁZS

Gyógyhatású masszázst általában más gyógyító eljárással együtt használják, de önálló kezelésként is alkalmazható.

A gyógyhatású masszázs közvetlen és közvetett pozitív hatással is bír, fokozza a szövetekben a nyirok- és vénás visszaáramlást, ezáltal felgyorsítja a salakanyagok kiürülését a szervezetből, melynek eredményként javul a szövetek, izmok vérellátása a problémás, nem teljesen megfelelően működő testrészekben.

Az egész szervezetre jótékony hatással van. Rendszeres kezelés esetén megszűnhetnek a krónikus- ízületi és belgyógyászati problémák, de az általános közérzetet is jobbá teszi.

Frissítő és sportmasszázs egészségeseken is végezhető. A gyógymasszázst azonban gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi. A gyógymasszázst leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik. Kitűnően alkalmazható pl. gyógytorna előtt az izomzat kilazítására vagy éppen tonizálására (az izomtónus visszanyerésére). A gyógymasszőr vagy gyógytornász vizsgálat során tájékozódik a bőr, a bőr alatti kötőszövet állapotáról és ennek megfelelően végzi a kezelést. A masszázs mechanikai inger a bőrnek, bőr alatti kötőszövetnek, izomzatnak. Helyileg és reflexes távolhatás révén is javítja a vérkeringést, csillapítja a fájdalmat. A simítás, a gyúrás bizonyos fogásai, a vibráció és a végtag kirázása izomlazító, a gyúrás más formái: a dörzsölés és az ütögetés inkább izomtonizáló hatásúak.

 

A gyógymasszázs formái:

  • svéd masszázs
  • reflexzóna masszázs
  • nyirokmasszázs

Svéd masszázs: A svéd masszázs egyes fogásai: simítás – dörzsölés – gyúrás – ütögetés – vágás – vibráció – kirázás.

Reflexzóna masszázs: Elsősorban reflexes hatásokat ér el; segítségével a belső szervek működése, így a szív, epehólyag, és a belek működése is befolyásolható. Ennek alcsoportjai: a szegment masszázs, a kötőszöveti masszázs és a perioszteális (csonthártya) masszázs.

A nyirokmasszázs: A nyiroködéma (lymphoedema) kezelésére szolgáló speciális masszázs, melyet kézzel és géppel végez a gyógytornász. Komplex kezelés része, mert a nyiroködéma csökkentésére speciális torna, és a duzzadt végtag speciális pólyázása is feltétlenül szükséges. Nyiroködéma a felső végtagon leggyakrabban emlőműtétet követően, az alsó végtagon visszatérő orbánc következtében alakul ki.

A masszázs ellenjavallatai:

  Helyi bőrelváltozás, bőrsérülés, bőrbetegség, visszeresség, akut lázas betegségek, fertőzések, terhesség, menstruáció, súlyosabb keringési zavar, szívelégtelenség, rosszindulatú, áttétes daganatok, vérzékenység. Véralvadásgátló kezelés esetén is óvatosságra van szükség.

Miben más, mint a sima masszázs?

A gyógymasszázs abban különbözik a többi masszázstól, hogy a kezelés orvos által előírt, mindazonáltal nem maga az orvos, hanem gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi gyógyító, rehabilitációs céllal, többnyire a megbetegedett testrészen. A gyógymasszázs technikáját tekintve mozgásszervi panaszok esetében többnyire svéd masszázst jelent, vagy lehet reflexzóna masszázs, azaz kötőszöveti, szegment masszázs (belgyógyászati panaszokra, kisugárzó fájdalomra, miután a belső szervi funkciózavar az adott szervnek megfelelő bőr, izom, kötőszövet területre vetül ki) és perioszteális (csonthártya) masszázs is, valamint a speciális kézi nyirokmasszázs lymphoödémás panaszokra. Hátrányuk, hogy a svédmasszázzsal ellentétben ezek a masszázsformák nem mindig kellemesek.

Mitől jó?

A panaszok enyhítése mellett ellazítja az izmokat, csökkenti a stresszt, serkenti az anyagcserét és a vérkeringést, így az immunrendszer működésére is jótékony hatással van. Hatékony a stresszből eredő vállfájás, fejfájás és nyaki húzódás kezelésére, valamint a hát- és lábfájás, baleseti sérülés, műtét utáni izomsérülések, egyéb izomhúzódás, -görcs és -láz kezelésére.

A speciális mechanikus ingerek által nem csak fokozza az agyban az endorfin termelődését, hanem gátolja a fájdalomingerek agyba jutását is, így fájdalomcsillapítók nélkül enyhít a kínokon. A fogásokat tekintve legfőképpen a simítás, dörzsölés, gyúrás és vibrációs módszereket alkalmazza. Míg a simítás a bemelegítésre szolgál, a dörzsölés már a vérkeringésre hat, az izmok és inak megdolgozásával, melynek eredményeként az ízületi lerakódások feloldódnak. A gyúrás kiegyensúlyozza az izomtónust, az izomfeszültségek csökkenése pedig az egész testre pozitívan hat.

 

vissza

Nyitvatartás

Nyitvatartásunkkal vendégeink igényeit szolgáljuk ki, kérjük egyeztessen időpontot velünk!

Kozmetika Kitti: 30/908-0000

Fodrászat Szilvi: 70/523-7394

Fodrászat Anita: 20/281-6868

Műköröm Marcsi: 30/664-8883

Pedikűr Réka: 70/513-6677

Talpmasszázs Zsuzsi: 30/894-6462

Testmasszázs Bálint: 30/722-0853

Szempillaépítés Gerda: 70/570-0560

Sminktetoválás Reni: 30/335-2441

Smink Marcsi: 30/916-6899